دوشنبه ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۱۶
کد مطلب : 126007

چشمانی که به دریا دوخته شده است

دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سخنان از رویکرد کشورهای منطقه به همگرایی و...
دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سخنان از رویکرد کشورهای منطقه به همگرایی و ائتلاف دریایی با ایران خبر داد. وی با اشاره به ائتلاف دریایی ایران، روسیه و چین تاکید کرد که این ائتلاف سه جانبه به همراه روسیه و چین که سالیانه رزمایش‌هایی را هم در قالب آن برگزار می‌کنیم در حال توسعه است. وی عنوان کرد که به زودی شاهد آن خواهیم بود که منطقه ما از هر نیروی غیر موجه عاری شده و مردم منطقه با استفاده از سربازهای خود در حوزه امنیتی خود مسلط باشند.دریادار ایرانی گفت: ما پیش از این با عمان اقدام اشتراکی را داشتیم و اکنون عربستان این هدف‌گذاری را انجام داده و به آن ورود کرده است. امارات، قطر، بحرین، عراق، پاکستان و هند جزو این کشورها هستند. این سخنان از سوی ارشد‌ترین مقام نیروی دریایی ارتش در حالی مطرح شده است که نگاهی به روند تحولات منطقه بیانگر حقیقتی به نام تغییر رویکرد کشورها به همگرایی با بیگانگان به همگرایی منطقه‌ای است. توسعه مناسبات ایران و عربستان با میزبانی چین که امروز رسما سفارت خانه ایران در ریاض بازگشایی خواهد شد در حالی که در دیدار مقامات سیاسی و اقتصادی دو کشور بر توسعه روابط همه جانبه نیز تاکید شده است، سفر مقامات کشورهای منطقه به تهران از جمله سفر اخیر پادشاه عمان در شرایطی که گزارش‌ها از سفر آتی وزیر خارجه عربستان به ایران نیز حکایت دارد، بازگشت سوریه به اتحادیه عرب پس از ۱۲ سال و حضور بشار اسد رئیس جمهور این کشور در نشست این اتحادیه در جده، تقویت همگرایی کشورهایی عربی و اسلامی در حمایت از فلسطین و مقابله با تروریسم و رژیم صهیونیستی، اقدامات مصر برای توسعه روابط با تهران در قالب میانجی‌گری عراق و... حکایت از دگرگونی در ساختار مناسبات، سیاسی، اقتصادی، امنیتی در منطقه دارد بویژه اینکه بسیاری از این تحولات دقیقا مغایر با سیاست‌هایی است که آمریکایی ها در منطقه به دنبال آن بوده‌اند.
این همگرایی‌ها در حالی می‌تواند زمینه ساز کاهش و توقف دخالت بیگانگان در امور منطقه در حوزه سیاسی، امنیتی و اقتصادی گردد که با توجه به موقعیت غرب آسیا و مولفه‌ای به خلیج فارس که بخش قابل توجهی از ترانزیت جهان از طریق آن صورت می‌گیرد، بدون همگرایی در حوزه دریایی این ائتلاف منطقه‌ای نمی‌تواند تکمیل گردد. غربی‌ها در چند دهه گذشته با ادعای امنیت دریانوردی و ترانزیت دریایی، حضور رزم‌ناوهای خود در منطقه را اجرا کرده‌اند که در کنار ایجاد اختلاف میان کشورهای منطقه زمینه ساز جنایات بزرگی همچون هدف قرار دادن هواپیمای مسافربری ایران با ۲۹۰ مسافر توسط ناو وینسنس نمودی از این حضور جنایتکارانه است. آمریکا در حالی سعی دارد ایران را ناقض امنیت منطقه و جهان معرفی کند که کشورهای فرامنطقه‌ای مانند آمریکا و انگلیس مطابق قوانین بین‌المللی هیچ حقی در قبال این منطقه نداشته و حضورشان در خلیج فارس جز ویرانی و ناامنی ثمری نداشته ‌است.
حضور آمریکا در غرب آسیا چنانچه در زمین و هوا زمینه‌ساز بحران‌ها و جنایت‌های گسترده‌ای شده، در عرصه دریایی نیز چنین رویه‌ای داشته، لذا خروج آن از منطقه می‌تواند بسترساز صلح و امنیت پایدار در آب‌راه‌های منطقه و تقویت عبور بی‌ضرر شناور‌ها شود. مبارزه موفق ایران با تروریسم از جمله با دزدان دریایی در سراسر آب‌راه‌های بین‌المللی و نقش ارزنده‌ در برقراری عبور امن از تنگه هرمز، مولفه‌ای مهم در این اعتمادسازی موفق با کشورهای منطقه بوده که بی‌نیازی منطقه به حضور بیگانگان را نیز آشکار می‌سازد. اقدامات موثر نیروی دریایی سپاه در تامین امنیت دریایی خلیج فارس از جمله توقیف نفت‌کش‌هایی همچون نفت کش انگلیسی و یونانی که اصل عبور بی ضرر را رعایت نکرده بودند و در کنار آلودگی‌های زیست محیطی رفتارهای خطر آفرین برای تردد سایر کشتی‌ها داشته‌اند در کنار اقتدار جهانی ناو گروه ۸۶ ارتش جمهوری اسلامی ایران که ۲۳۰ روز آب راه‌های بین‌المللی را در نوردید مولفه‌هایی هستند که اعتماد بیشتر کشورهای منطقه به اقتدار دریایی ایران را رقم زده است. روندی که می‌تواند آغاز راهی برای همگرایی دریایی میان همسایگان خلیج فارس و اخراج بیگانگانی باشد که تا به امروز جز بر هم زدن ثبات و امنیت منطقه هیچ کارکردی نداشته‌اند.

قاسم غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcdz90f5yt0xz6.2a2y.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی