جمعه ۷ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۳
کد مطلب : 125081
نگاهی بر آنچه در پرونده حمله به سفارت جمهوری آذربایجان گذشت

از انگیزه‌های شخصی مهاجم تا موج‌سواری بدخواهان روابط تهران-باکو

از انگیزه‌های شخصی مهاجم تا موج‌سواری بدخواهان روابط تهران-باکو
حمله مسلحانه یک فرد با انگیزه‌های فردی به سفارت جمهوری آذربایچان در تهران در حالی از سوی مقامات دو کشور محکوم و طرفین بر ایجاد و گسترش همکاری‌های امنیتی در بررسی ابعاد این حادثه تاکید کردند که مخالفان روابط دوستانه دو همسایه با بهره گیری از وضای رسانه‌ای به دنبال برهم زدن این روابط برآمده اند.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان از زمان تشکیل این جمهوری روابطی روبه گسترش و البته همراه با فراز و نشیب‌هایی به دلیل بحران قفقاز و برخی سوء تفاهامات بوده است که با رویکرد تعاملی دو طرف در نهایت در مسیر گسترش مناسبات گام برداشته‌اند. این روند در دولت سیزدهم از ابعاد گسترده‌تری برخوردار بوده که توافق میان ایران، ترکمنستان و جمهوری اذربایجان در بحث ترانزیت انرژی و نیز استقبال ایران از بازگشت اراضی اشغالی از ارمنستان به باکو نمودی از این اقدامات است. در این میان در حادثه‌ای ناگوار دیروز سفارت جمهوری آذربایجان در تهران هدف یک حمله مسلحانه قرار گرفت.
در اظهارات اولیه متهم حادثه آمده بود که همسرش فروردین امسال به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران مراجعه کرده و از آن پس به منزل مراجعه نکرده است.با مراجعات متعدد متهم به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و عدم دریافت پاسخ مناسب از سوی مسئولان سفارت، متهم سرانجام تصمیم به حمله به سفارت می‌گیرد.بررسی سوابق متهم نشان می‌دهد متهم در ۲۹ فروردین ۱۴۰۱ شکایتی را مبنی بر مفقودی همسرش در ارومیه ثبت کرده است.همسر وی اهل باکو بوده است.پرونده مفقودی پس از پیگیری و مشخص شدن اینکه همسر وی به جمهوری آذربایجان بازگشته است در این موضوع خاص بسته میشود و پس از آن این فرد موضوع را از وزارت خارجه و سفارت جمهوری آذربایجان پیگیری می کرده است.در ابتدای سال همسر فرد مهاجم با کمک ۲ نفر دیگر از اعضای خانواده‌اش به جمهوری آذربایجان می رود و دیگر برنمی‌گردد.
در این میان پس از حادثه حمله به سفارت وزیر امور خارجه کشورمان دیروز، در گفتگوی تلفنی با جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، درباره حادثه حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران گفت و گو کرد.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان، ضمن تسلیت و اظهار تأسف در این رابطه که به کشته شدن یک دیپلمات و مجروح شدن دو نفر دیگر از کارکنان این سفارت منجر شد، با وزیر خارجه آذربایجان و خانواده این دیپلمات ابراز همدردی کرد.امیرعبداللهیان، ضمن محکوم کردن این حادثه با اشاره به سوء استفاده دشمنان دو کشور از حادثه امروز تأکید کرد، نباید اجازه دهیم که این حادثه بر مناسبات دو کشور تأثیر منفی بگذارد.وزیر امور خارجه کشورمان پیشنهاد کرد برای روشن شدن ابعاد مختلف حادثه، نهادهای امنیتی دو کشور در همکاری نزدیک با یکدیگر، موضوع را پیگیری و بررسی کنند.در این تماس امیرعبداللهیان همچنین مراتب تأسف و همدردی دکتر رییسی، رییس جمهور کشورمان را به الهام علیف رییس جمهور آذربایجان، دولت، مردم و بویژه خانواده حادثه دیدگان ابلاغ کرد.وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز ضمن تشکر از ابراز همدردی و پیام تسلیت رئیس جمهور و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان برای همکاری و هماهنگی نهادهای امنیتی و قضایی دو کشور برای روشن شدن ابعاد حادثه استقبال کرد.در همین حال دفتر کمیسیونر حقوق بشر آذربایجان در پیامی توییتری ابراز امیدواری کرد که ایران به موضوع حمله مسلحانه به سفارت باکو در تهران رسیدگی نماید.
قاضی محمد شهریاری، سرپرست دادسرای امور جنایی تهران در رابطه با این حادثه گفت: ساعت ۸ صبح امروز یک دستگاه خودروی پراید با توقف مقابل سفارت جمهوری آذربایجان در تهران و پس از به کار گیری سلاح موفق به ورود به داخل ساختمان سفارت می‌شود. پس از حمله این فرد به سفارت یک فرد از جمهوری آذربایجان کشته و ۲ نفر مجروح می‌شوند.به گفته سرپرست دادسرای امور جنایی تهران تحقیقات اولیه نشان می‌دهد این فرد با انگیزه شخصی به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران حمله کرده است.
همچنین ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ضمن تسلیت و ابراز همدردی عمیق با خانواده این عضو سفارت و نیز دولت و ملت آذربایجان، اظهار داشت: نیروهای انتظامی و امنیتی بلافاصله وارد عمل شده و فرد ضارب را دستگیر کردند که هم اکنون تحت بازجویی قرار دارد.سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه افزود: با دستور ویژه مقامات سیاسی و امنیتی کشور، موضوع با اولویت و حساسیت بالا در حال بررسی است تا ابعاد این اقدام و انگیزه ضارب مشخص شود.
در همین حال وزرای خارجه و کشور در پی حادثه پیش آمده در سفارت جمهوری آذربایجان در تهران انگیزه مهاجم مسلح را بررسی کردند و براساس اعلام وزارت خارجه تدابیر امنیتی لازم برای ادامه فعالیت طبیعی سفارت و دیپلمات‌های آذربایجان اتخاذ شده است. از سوی دیگر علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان خواستار رسیدگی فوری به آنچه که حمله تروریستی به سفارت این کشور در تهران خواند است، شد، وی در پایان تاکید کرد، «حمله تروریستی به نمایندگی دیپلماتیک غیرقابل قبول است.»جمهوری آذربایجان سفیر ایران در باکو را در ارتباط با حمله مسلحانه به سفارت این کشور در تهران احضار کرد. سخنگوی وزارت خارجه روسیه به حمله مسلحانه به سفارت باکو در تهران واکنش نشان داد.ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه روز جمعه در کانال تلگرامی خود نوشت: ما از حمله‌ای دیگر به سفارت آذربایجان - که در آن یک مامور امنیتی جان باخت - شوکه شده‌ایم. ما به همتایان آذربایجانی تسلیت می‌گوییم مولود چاوش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه حمله مسلحانه به سفارت جمهوری آذربایجان در تهران را محکوم کرد.یک مقام وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان با ادعای اینکه باکو اعتقاد ندارد حمله به سفارت این کشور در تهران به دلایل شخصی انجام شده باشد، از احتمال تخلیه سفارت جمهوری آذربایجان در ایران خبر داد.
و حمایت خود را ابراز می‌داریم. در این میان رسانه‌های بیگانه بویژه لندن نشینان با پردازش‌های جهت دار به دنبال سوء استفاده از حادثه برای برهم زدن روابط دو کشور و القای فضای ناامنی در ایران را داشته اند حال آنکه مقامات دو کشور بر لزوم حفظ روابط و بهره گیری از تیم های مشترک جهت مشخص شدن ابعاد این حادثه تاکید کرده‌اند.
https://siasatrooz.ir/vdcevn8zzjh8w7i.b9bj.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی