دوشنبه ۶ آذر ۱۴۰۲ - ۲۰:۱۹
کد مطلب : 127786

مردانی به زلالی دریا

مردانی به زلالی دریا
دریادلان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در تکمیل روند اقتدار دریایی کشور و همراستا با تقویت نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، دیروز ناوشکن ایرانی دیلمان را رونمایی کردند. این ناوشکن ایرانی طی مراسمی رسمی در بندر انزلی به ناوگان شمال نیروی دریایی ارتش پیوست
دیلمان، پنجمین فروند از ناوشکن‌های پروژه موج و از کلاس جماران، توسط نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران طراحی و تحت نظارت این نیرو، در مجموعه صنایع دریایی ساخته شده است.
ناوشکن ۱۴۰۰ تنی دیلمان ۹۵ متر طول و ۱۱ عرض دارد و قادر است اژدرها را حین حرکت با سرعت ۳۰ گره دریایی پرتاب کند. دیلمان می‌تواند بیش از ۱۰۰ هدف شامل شناور، پهپاد، بالگرد، زیردریایی و هواپیما را به طور همزمان شناسایی کند.
اقتدار دریایی بویژه برای کشورهایی که دارای مرزهای دریایی هستند از نکات مهم و اساسی در تامین امنیت و البته نقش آفرینی منطقه‌ای و جهانی آنهاست. جوانان ایران زمین در نیروی دریایی ارتش و سپاه نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی کشورشان در خلیج فارس و تنگه هرمز و دریای خزر، این نیاز را به خوبی احساس و برای تحقق آن تلاش کرده‌اند.۷ آذر در تقویم به نام دلاوران ایران زمین در نیروی دریایی نام گذاری شده است. نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در قالب ارتش و سپاه در طول ۸ سال دفاع مقدس، نقشی مهم و تاثیرگذار در حراست از کشور داشته و توانسته اند کارنامه ای درخشان از خود به یادگار گذارند. نگاهی به کارنامه نیروی دریایی در طول سالهای پس از دفاع مقدس نیز نشانگر تلاش شبانه روزی برای رسیدن به نقطه اوج آمادگی و توانایی است. امروز نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در قالب ارتش و سپاه توانسته‌اند زمینه ساز اقتصاد دریایی و ارتقای جایگاه منطقه ایران شوند. حضور در اقیانوس اطلس، مشارکت در رژه سالگرد تاسیس نیروی دریایی روسیه در سن پترزبورگ، برگزاری رزمایش مشترک دریایی با قدرت‌های بزرگی همچون چین و روسیه و... نمونه‌ای از اعتماد جهانی به نیروی دریایی جمهوری اسلامی است. قدرت دریایی ایران در خدمت صلح، امنیت ناوگان تجاری و مقابله با تروریست‌ها و حوادث احتمالی در آینده خواهد بود.
در همین حال نیروی دریایی نشان داده است که در برابر هر تهدیدی که علیه امنیت اقتصاد ایران باشد مقابله خواهد کرد که پاسخ به دزدی دریایی آمریکایی‌ها به دنبال سرقت نفت ایران در دریای عمان بودند نمودی از این اقدام است.
برخی این سوال را مطرح می‌سازند که در شرایطی که کشور با چالشهای اقتصادی مواجه است چه ضرورتی برای حفظ و تقویت توان دفاعی کشور از جمله نیروی دریایی وجود دارد؟ در پاسخ به این پرسش‌ها چند نکته قابل توجه است نخست آنکه جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که ارتباط دریایی گسترده‌ای دارد چنانکه دریای خزر در شمال و خلیج فارس و خلیج عمان در جنوب آن، موقعیت استراتژیک ایران را تقویت کرده است. با توجه به این موقعیت جغرافیابی داشتن نیروی دریایی منسجم و قوی امری ضروری می‌نماید. با توجه به عضویت ایران در شانگهای و بریکس و توسعه مناسبات با اعضای اکو این توسعه دریایی امری مهم برای تحقق اهداف اقتصادی ایران است بویژه اینکه ارتباط ایران با همسایگان جنوبی خلیج فارس نیز در این چارچوب قابل توجه است.
دوم آنکه در حوزه امنیت منطقه دگرگونی‌هایی در حال روی دادن است. با توافقات امارات و بحرین با رژیم صهیونیستی، عملا حوزه اطلاعاتی و جاسوسی و نظامی رژیم صهیونیستی به مرزهای ایران نزدیک‌تر شده که به میزان تهدیدات امنیتی علیه کشور می‌افزاید. مقابله با این تحرکات در کنار حفظ توان موشکی، تقویت نیروی دریایی است که به عنوان عنصری بازدارنده می‌تواند ایفای نقش داشته باشد. نکته مهم آنکه استراتژی غرب از حوزه زمین به سمت دریایی گسترش یافته است چنانکه ترزا می نخست وزیر سابق انگلیس در هنگام سفر به آمریکا (سال ۲۰۱۶) عنوان می‌کند که خاورمیانه را در حوزه زمین به ایران باخته‌ایم لذا باید در دریا با آن مقابله کرد. تحرکات اخیر غربی‌ها، ارتجاع عربی و صهیونیستها در دریای سرخ و مدیترانه تا خلیج عدن، دریای عرب و خلیج فارس نشان می‌دهد که آنها به دنبال ساختاری امنیتی و سیاسی هستند تا ترانزیت دریایی را در دست گرفته که بخشی از اهداف آن اقدام علیه ایران است. براین اساس راهکار شکستن این سناریو، داشتن نیروی دریایی قوی است که در کنار حفظ موقعیت ایران در خلیج فارس در ادامه مسیر تا مدیترانه نیز موقعیت ایران را حفظ و ارتقا بخشد.
سوم آنکه نقش دریا در تجارت غیر قابل انکار است، چنانکه به رغم پیشرفت‌های حمل و نقل هوایی و زمینی، همچنان دریا نقش محوری را برای جهان ایفا می‌کند. داشتن نیروی دریایی فعال و آماده مولفه مهم تحقق این امر است چنانکه با وجود چنین نیروی دریایی است که آمریکا به رغم ادعاهای رسانه‌ای، جرات نزدیک شدن به نفت‌کش‌های ایرانی حامل سوخت به ونزوئلا و نیز ارسال سوخت به لبنان نداشته باشد.
 
قاسم  غفوری
https://siasatrooz.ir/vdcivyazqt1ary2.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی