دوشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۱ - ۲۲:۲۵
کد مطلب : 122907

نگرانی‌های تازه شهرنشینی!

اگرچه روسیه در گزارش‌های متعدد اعلام نموده است، ایالات‌متحده آمریکا اوکراین را به پایگاهی برای...
اگرچه روسیه در گزارش‌های متعدد اعلام نموده است، ایالات‌متحده آمریکا اوکراین را به پایگاهی برای آزمایش‌های بیولوژیکی تبدیل کرده که معلوم نیست عواقب آن دامن‌گیر کدام‌یک از سرزمین‌های جهان شود تا بار دیگر بحران بی‌سابقه کووید ۱۹ دنیا را متشنج کند اما امروز نوبت آبله میمون رسیده تا افشا شود منبع تولید آزمایشی میکروب آن نیجریه در قلب آفریقاست که مشابه مراکز بیولوژیکی اوکراین و دیگر کشورهای سرسپرده آمریکا در آن‌ها ایجاد شده است.
ترس و وحشت زمانی در یک جامعه فزونی می‌یابد که ارتباطات اقتصادی حکم می‌کند بازرگانان در تردد باشند و همین رفت‌وآمدهای غیر سخت‌گیرانه است که می‌تواند ماجرای ایدز را تکرار کند تا ارتباطات نزدیک دو نفر از دو ملیت و نژاد باعث فاجعه‌ای در اواخر قرن بیستم بانام شناخته‌شده «اچ‌آی‌وی» تفکر جهانی را به بن‌بست برساند و یکی از علل اساسی افت وصلت‌های خانوادگی شود. هنوز تراژدی HIV به پایان نرسیده بود که کووید ۱۹ پا به عرصه بین‌الملل گذاشت و امروز که تولید واکسن در شرایط اضطرار توانست حرارت این کوره سوزان را به حداقل برساند تا کشوری چون ایران که همین چند ماه پیش تمام شهرهایش قرمز و نارنجی بودن امروز به زرد و آبی تبدیل شود و استرس‌ها فروکش کند اما بلافاصله بوق تبلیغات بهداشت جهانی به صدا درمی‌آید که همراه با تأسفی جدید از ورود میکروب آبله میمونی آفریقایی به دیگر نقاط جهان خبر دهد و بازهم پای زنی اروپایی و مردی از آفریقا در میان است تا با ارتباط نزدیک این پدیده شوم را انتشار دهند.
پیداست هیچ‌یک از کشورهای جهان یارای مقابله با ورود میکروب‌ها و ویروس‌های تولیدشده در آزمایشگاه‌های ویژه را که اکثراً در مناطق تحت سلطه غرب است ندارند و هرلحظه باید منتظر یکی از موارد تازه بود زیرا این کشورها در میان جنگ بین روسیه و اوکراین که به نیابت از سوی آمریکا و اروپا پا به این میدان خطرناک گذاشته است به دنبال منافع خود از محل فروش سلاح و خالی شدن انبارهای اجاره‌ای بیست سال گذشته در افغانستان هستند که نمونه آن انتقال بالگردهای اسقاطی از افغانستان و داروهای تاریخ گذشته از بلژیک می‌باشد تا بازهم اوکراین را تشویق به ادامه نبردی کند که پایان آن پایین کشیدن پرچم این کشور از داربست‌های بلند توسط روسیه خواهد بود. بحث پیرامون جنگ با سلاح‌های بیولوژیک است که اوکراین یکی از منابع علمی و عملی متعلق به آمریکاست تا نگرانی‌ها را در منطقه دوچندان نماید ولی در این میان می‌توان فارغ از همه چالش‌ها رویکرد را به‌سوی داخل سوق داد و از خود سوأل کرد آیا همانقدر که از هجوم ویروس‌های بیرونی وحشت داریم مراقب اتفاقات ناخواسته در داخل کشور هم هستیم؟! ماجرا از پایتخت و بالای کلان‌شهر آن‌ که منطقه مرفه نشین است شروع شد و به‌سرعت در تمام کشور وسعت گرفت. حالا هرکجا را که نگاه کنید سگی کوچک یا متوسط و حتی بزرگ را خواهید دید که قلاده به گردن درون خودروها خوابیده و یا در پارک‌ها گردش می‌کند.
فراموش نکنیم نگهداری از حیواناتی همچون سگ دردسرهای خودش را دارد و برخلاف آنچه در شبکه‌های اجتماعی و ماهواره‌ای فارسی‌زبان می‌بینیم که تلاش دارند جامعه ایرانی را به‌سوی این مقوله بکشند برداشتن یک گام ساده نیست بلکه سیاستی حساب‌شده از سوی همان کسانیست که چون نمی‌توانند در ایران اقدام به احداث مراکز بیولوژیکی کنند از دری دیگر وارد می‌شوند. نگهداری از سگ آ‌نهم در شهر و در میان خانواده‌های آپارتمان‌نشین مساوی است با خروج بهداشت، حتی اگر تزریق همه واکسن‌های ضروری در مورد این حیوان به انجام رسیده باشد بازهم سگ‌ها می‌توانند بیماری‌های متعددی را به انسان انتقال دهند. رئیس گروه مدیریت بیماری‌های قابل‌انتقال بین انسان و حیوان مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت تأکید می‌کند: «حتی حیوانات اهلی هم می‌توانند ویروس‌ها و بیماری‌ها را به انسان منتقل کنند و در این میان کودکان و افراد دارای نقص در سیستم ایمنی از دیگر کاندیداهای ابتلا به این بیماری‌ها هستند. از بیماری‌های مهمی که از طریق سگ‌ها به انسان سرایت می‌کند هاری است که عمدتاً از طریق گاز گرفتن حیوان مبتلا انتقال میابد. این ویروس ویروسی عصب دوست است و به سیستم عصبی مرکزی انسان وارد و باعث ایجاد التهاب حاد مغزی و عصبی می‌شود. اگر این بیماری در بدن انسان وارد شود و فرد سریعاً درمان نشود محکوم ‌به مرگ خواهد بود. در بزاق سگ عوامل بیماری‌زای زیادی وجود دارد که برخی از آن‌ها می‌توانند هنگام گاز گرفتن یا لیسیدن به بدن انسان انتقال پیدا کنند. یکی از خطرناک‌ترین عوامل بیماری‌زا بیماری «هاری» است.
در حال حاضر موارد حیوان گزیدگی رو به افزایش است و در سال گذشته بالغ‌بر ۲۶۰۰۰۰ مورد حیوان گزیدگی در کشور ثبت ‌شده است و برای اولین بار به تعداد آمار ابتلا به هاری در انسان به عدد ۱۶ رسید که همه این ۱۶ نفر به دلیل تأخیر در مراجعه به مراکز درمانی و پیشگیری از هاری فوت کرده‌اند. بیماری باکتریایی دیگری به نام (پاستورلا) هم هنگام گزش یا گاز گرفتگی از طریق بزاق به انسان وارد می‌شود. این باکتری از طریق لیسیدن بخشی از پوست بدن که آسیب‌ دیده است وارد بافت نرم بدن و بروز عفونت بافت و عفونت مفصلی و عفونت استخوانی می‌شود و در موارد شدید می‌تواند باعث مننژیت گردد.
البته خیلی از باکتری‌ها در مدفوع سگ وجود دارد که ممکن است برای سگ بیماری ایجاد نکند اما برای انسان عامل بروز بیماری باشد که ازجمله آن‌ها (سالمونیا) است. این باکتری باعث بروز بیماری گوارشی و اسهال می‌شود که تب مالت، تب خرگوشی و بیماری‌های تنفسی و ریوی از دیگری بیماری‌هایی است که از طریق سگ می‌تواند به انسان منتقل شود». افزایش میزان سگ‌های خانگی در همه سطوح کشور و همچنین بی‌توجهی‌های گسترده توسط شهرداری‌ها باعث شده تا در سال‌های اخیر تعدادی از آن‌ها رها و یا به دلایل مختلف سگ‌های ولگردی هم به‌منظور تأمین غذا وارد مناطق مسکونی شوند تا جایی که زادوولد آن‌ها باعث ایجاد نوعی چالش برای متولیان امور گردد که مشکلی مضاعف بر رعایت و امنیت بهداشتی شهرنشینی است!

نویسنده: حسن روانشید - روزنامه نگار پیشکسوت
https://siasatrooz.ir/vdciurazyt1ar32.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی