پنجشنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۱ - ۰۰:۲۹
کد مطلب : 123583

در هر دو صورت ایران پیروز است

برجام با ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در آستانه احیا قرار دارد، برجامی که تا پیش از این...
برجام با ایستادگی جمهوری اسلامی ایران در آستانه احیا قرار دارد، برجامی که تا پیش از این خسارت محض بود اما اکنون می‌رود تا یک پیروزی برای ایران باشد.
هر چند اگر هم احیای برجام اتفاق نیفتد، بازنده این میدان اروپا و آمریکا خواهند بود. در واقع ایران چه برجام احیا بشود یا نشود، پیروز میدان کارزار دیپلماسی هسته‌ای است. به این دلیل که اگر برجام بر اساس آنچه که جمهوری اسلامی ایران در نظر دارد به نتیجه برسد،‌ به حقوق خود دست خواهد یافت.
تحرمی‌ها برداشته می‌شود،‌فروش نفت کاملا آزاد می‌شود، مبادلات بانکی ایجاد می‌شود، پول‌های بلوکه شده ایران آزاد می‌شود و البته مهمتر از این مسائل،‌ تضمین‌ها و ضمانت‌هایی است که آمریکا باید در قابل بازگشت به برجام برای احیای آن بدهد. برجامی که در دولت قبلی به امضا رسیده بود، با وجودی که دو سال برای آن وقت گذاشته شده و مذاکرات طولانی انجام شده بود، اما ضعف‌های اساسی و زیادی داشت که باعث شد تا آمریکا به راحتی از ان خارج شود و از همان زمان امضای توافق بر تعهدات برجامی پایبند نماند. اروپا نیز رویه ایالات متحده را پی گرفت و هیچ یک از تعهدات برجامی را اجرا نکرد و هیچ ابزاری هم برای تنبیه این دو به خاطر بدقولی و بدعهدی در توافق هسته‌ای تعبیه نشده بود.
اکنون آنچه که در جریان مذاکرات هسته‌ای برای احیای برجام در وین پیش رفته و نزدیک به نتیجه است، بخش زیادی از آن به خاطر مصوبه مجلس یازدهم برای مذاکرات احیای برجام است.
اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی برای احقاق حقوق ایران در برجام،‌باعث شد تا تیم مذاکره کننده هسته‌ای در دولت سیزدهم با تبعیت از آن راه مذاکرات را قاطعانه‌تر و نتیجه محور ادامه دهد.
هر چند دولت تدبیر و امید که برجام در زمان آن به امضا رسیده بود، در ماه‌های آخر عمر خود مصوبه مجلس را مانع رسیدن به توافق برای احیای برجام می‌دانست و حتی حسن روحانی رئیس جمهور وقت گفته بود، اگر مصوبه مجلس شورای اسلامی نبود اسفند ماه به توافق رسیده بودیم، اما آن توفقی که در نظر روحانی و تیم مذاکره کننده آن زمان بود، می‌توانست بدتر از برجامی باشد که در سال ۲۰۱۵ به امضا رسید.
کافی است به شرایطی که در دوره گذاشته با وجود برجام در کشور ایجاد شده بود، نگاهی بیندازیم تا متوجه شویم که برجام دولت تدبیر و امید چقدر تأثیر داشته است.
دولت قبلی روی برجام حساب ویژه باز کرده بود باز شدن گره همه مشکلات کشور را به برجام گره زده بود و این توقع را در جامعه ایجاد کرد که نه تنها برجام حلال همه مشکلات است بلکه پیوستن به اف ای تی اف نیز مرحله بعدی است و باید ایران به این پیمان بپیوندد.
مهمترین مسئله‌ای که ایران در جریان تبعات برجام و خروج آمریکا از آن توانست موفق شود، مقاومت فعال همراه با راهکار خنثی سازی تحریم‌ها بود که به خوبی انجام شد و در این راه سازمان‌ها و نهادهای حاکمیتی و انقلابی نقش اساسی داشتند و پس از آن نیز دولت مردمی و انقلابی، با سیاست‌های اقتصادی خود که با همراهی مجلس شورای اسلامی بود، توانست تأثیر تحریم‌ها را کاهش دهد تا جایی که مقامات و مسئولان آمریکایی و اروپایی نیز اعتراف کردند که دیگر تحریم‌ها تأثیر ندارد و بهترین راه بازگشت به برجام و احیای آن است.
پیشرفت‌‌های هسته‌ای ایران در هر چه بیشتر ترغیب شدن آمریکا و اروپا برای احیای برجام نیز تأثیر زیادی داشت تا جایی که سخن رئیس سازمان انرژی اتمی کشور درباره این که ایران توانایی ساخت سلاح هسته‌ای را دارد اما هیچگاه در پی آن نبوده و نخواهد بود، طرف مقابل را بیشتر از قبل تحت فشار قرار داد.
اکنون نیز باید به این نکته توجه داشت که در صورت احیای برجام و امضای توافق با آنچه که ایران خواسته است، پیروزی به دست می‌آید و این پیروزی بزرگتر و مهمتر از برجام قبلی است، تا جایی که خشم صهیونیست‌ها نشان می‌دهد تا چه اندازه از این اتفاق نگرانند.
در هر صورت تیم مذاکره کننده هسته‌ای،‌دولت و مجلس در یک همگرایی سطح بالا توانسته‌اند مذاکرات احیای برجام را به اینجا برسانند و در هر دو صورت آن جمهوری اسلامی ایران پیروز است.

نویسنده: محمد صفری
https://siasatrooz.ir/vdcjotevtuqe8iz.fsfu.html
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی